Skötselanvisningar för natursten

Granit

Granit är ett tåligt och lättskött material. Det tål värme och håller sin polerade glans även om den utsätts för hårda slitagepåfrestningar och starka medel.

Granit är mycket väl lämpad för köksmiljön och tål de flesta rengöringsmedel.  I en del granitsorter kan det finnas små porer, speciellt i grovkorniga sorter. Detta är inget fel utan hör till granitens natur. Granit är också hårdare sten och är därför mindre känsliga för repor. En mattslipad sten, oavsett material, suger lätt åt sig och bör oljas eller impregneras in för att undvika fettfläckar. Med oljan/impregneringen blir stenens färg en nyans mörkare.


Marmor & Kalksten

Vid skötsel av natursten och framförallt av marmor och kalksten bör man tänka på att de är känsliga för syror.  För rengöring och underhåll av marmor och kalksten kan man använda vanligt rengöringsmedel som tillexempel grönsåpa. Man ska vara noggrann och undvika alla sura och basiska rengöringsmedel som kan förstöra stenens behandling. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel. Medel för avlägsnande av kalkbeläggningar, som exempelvis toalettrengöringsmedel är skadliga och orsakar frätskador. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra etc är också skadliga. En polerade yta på en kalksten kan få matta, etsade fläckar från starkare syror.

För att få bästa hållbarhet rekommenderar vi att behandla marmorn ett par gånger i början. Stryk ett tunt lager med tunn och fin olja, exempelvis symaskinsolja. Låt det ligga och gro över natten och torka på morgonen. Denna behandling ger skivan motståndskraft mot spill, samt eventuell flammighet som i vissa fall kan framträda från produktion/packning.

Marmorn är känslig mot syror, och man ska därför aldrig använda sura rengörningsmedel. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra, kaffe etc. är också skadliga. För daglig rengöring använd en disktrasa som fuktas med vatten. Använd underlägg till alla glas och porslin för att undvika skador.

Bänkskivor, bordsskivor och fönsterbänkar

För rengöring och underhåll av inredningar som bänkskivor, bordsskivor, fönsterbänkar i granit, marmor och kalksten kan man använda vanligt rengöringsmedel som tillexempel grönsåpa. Man ska vara noggrann och undvika alla sura och basiska rengöringsmedel som kan förstöra stenens behandling.

Nylagda bänkskivor i kök och badrum, bordsskivor och fönsterbänkar levereras inoljade och klara. Beroende på användning och slitage bör en slipad sten oljas efter behov igen.  Vi rekommenderar att göra detta ett par gånger om året för att behandla och mätta ytan på en ny skiva. Använd parafinolja, stryk ett tunt lager på stenen med en trasa, torka bort överflödig olja och låt det ligga över natten. Torka sedan skivan som vanligt.


Golv och trappor

 Även för tvätt av golv är grönsåpa eller stensåpa att rekommendera. Självklart ska man även här hålla sig från starka, sura eller basiska rengöringsmedel. Golvytor på utsatta platser som tillexempel entréer kan vara en god idé att impregnera för att skydda mot tösalt, som kan tränga in och förstöra stenen.  När man lägger på impregnering ska man tänka på att inte överdosera då det uppstår en kladdig, flammig yta.

Fläckborttagning

Något universalmedel för fläckborttagning på sten finns inte. Orsakerna till fläckarna varierar, liksom stenen, varför medlet måste anpassas till fläckens art och stensort. Stensortens känslighet för fläckning varierar också. Granit är ett mycket tåligt material och behåller sin glans även om den utsätts för hårda slitagepåfrestningar. Marmor och kalksten är känsligare och där bör man tänka på att en polerad yta slår ifrån sig en del fläckar bättre än andra ytbehandlingar men mattas å andra sidan av vissa ämnen.

 

I regel ökar svårigheten att avlägsna fläcken med dess ålder. Ju snabbare motåtgärder sätts in, desto större är chansen att resultatet ska bli gott. En vanlig missuppfattning är att sten ska tvättas med syra. Vanligen har dock syran mycket större verkan på stenen än på fläcken. Syror bör alltså om möjligt undvikas.


Skötsel Vedugn

Materialet som används i våra vedugnar kan ta skada vid felaktig skötsel. Därför rekommenderar vi följande:


Ugnen ska hanteras varsamt vid flytt och montering.


Första gången ni ska använda er ugn tänder ni endast en liten brasa med låg värme. Detta gör man för att driva ur byggfukten samt regnvattnet som eventuellt finns i ugnen, (vatten som kan ha tillkommit under leveranstiden). Upprepa detta 3-4 gånger per dag under 3-4 dagar. Elda upp temperaturen till 50 grader, låt svalna. Elda upp temperaturen till 100 grader och låt svalna. Fortsätt höja temperaturen med 50 grader för varje eldning tills ni är uppe på 300 grader. Nu har ni fått ut all byggfukt och ugnen har fått expandera långsamt.

Tänk på att luckan alltid ska stå öppen när ni gör detta.

Har ugnen stått oanvänd en tid bör denna procedur göras dagen innan ni ska köra igång och använda ugnen på nytt.


Ugnen ska alltid förvärmas eftersom att ugnen vidgas när temperaturen stiger. Det är viktigt att uppvärmningen inte sker för snabbt. Eldningen bör ske långsamt till en början för att minimera risken för sprickbildning.


Vi rekommenderar att ugnen står under tak. Annars ska den täckas av en presenning när den inte används, men det måste vara ventilerat. Finns fukt under presenningen och den inte är ventilerad finns stor risk att färg, puts, fog skadas.

I
nför vintervilan ska ugnen köras varm och bli helt torr och därefter täckas innan den kommer i kontakt med regn eller fukt. Det är viktigt att det inte finns någon fukt i ugnen om det blir frost. Då finns det risk för frostsprängningar.

Ugnen kräver underhåll. Sprickor bör lagas efter varje säsong för att fukt inte ska komma in i konstruktionen. Detta gör ni enklast och bäst med reparationskitt för stenugnar.

 

Kunden har ett eget ansvar att underhålla ugnen utifrån ovan information.

Leverantören tar inget ansvar vid felanvändning av ugn.