Marmor & Kalksten

Vid skötsel av natursten och framförallt av marmor och kalksten bör man tänka på att de är känsliga för syror. För rengöring och underhåll av marmor och kalksten kan man använda vanligt rengöringsmedel som till exempel  grönsåpa. Man ska vara noggrann och undvika alla sura och basiska rengöringsmedel som kan förstöra stenens behandling. Därför ska man  aldrig använda sura rengöringsmedel. Medel för avlägsnande av kalkbeläggningar, som exempelvis toalettrengöringsmedel är skadliga och orsakar frätskador. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice (ex. citron), kolsyra, kaffe, te, läsk etc är också skadliga. En polerade yta på en marmor kan få matta, etsade fläckar från starkare syror.

Det är starkt rekommenderat att impregnera marmor . För att få bästa hållbarhet rekommenderar vi att behandla marmorn ett par gånger i början.
Exempel på impregnering Akemi – Antifläck Nano . Se vår hemsida här

Man kan även stryka på ett tunt lager med tunn och väldigt fin olja, exempelvis symaskinsolja. Låt det ligga och gro över natten och torka på morgonen. Denna behandling ger skivan motståndskraft mot spill, samt eventuell flammighet som i vissa fall kan framträda från produktion/packning. Men tänk på att inte använda vilken olja som helst, även symaskinsolja som rekommenderas kan göra stenen något mörkare.

Kalksten är, liksom marmor, ett poröst material som är känsligt mot vätska. 

Kalkstensskivan kan med fördel impregneras med grönsåpa (1 del såpa till 4 delar vatten) innan användning och sedan ca 4 gånger per år för bästa resultat.


Daglig rengöring av KALKSTEN

Det är viktigt att du håller din bänkskiva torr från vätskefläckar genom att torka bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt efter att de har uppstått.
Kalkstensskivor är känsliga mot syra och salt, och du bör undvika att använda rengöringsprodukter med låg PH-halt eller rengöringsprodukter som innehåller saltlösningar eller kemikalier.

Vi rekommenderar att du använder en fibertrasa som du fuktar i ljummet vatten vid enklare rengöring. Vid behov kan du även använda grönsåpa. Var även noggrann med att torka bänkskivan helt torr efter rengöring.

Vi rekommenderar att du alltid ser till att använda underlägg till alla glas, tallrikar och övrigt porslin för att undvika potentiella frätskador på din kalksten bänkskiva.

Obs! En glansig yta kan man inte återskapa med några oljor/medel.

Impregnering gör inte att en skiva blir polerad ”glansig” igen, utan detta impregnerar enbart skivan. 

En polerad skiva som blivit matt kan endast ompoleras/slipas med vattenslipning, detta måste utföras i en verkstad. Tänk på att det är ingen garanti att eventuella fläckar försvinner, då en fläck kan ha trängt ner flera mm in i stenen. Och en omslipning/polering enbart tar det yttersta skiktet på stenen. 

Tänk på: 

Marmorn är känslig mot syror, och man ska därför aldrig använda sura rengöringsmedel. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice (ex. citron), kolsyra, kaffe, te, läsk etc. är också skadliga. För daglig rengöring använd en disktrasa som fuktas med vatten. Använd underlägg till alla glas och porslin för att undvika skador.


Granit

Granit är ett tåligt och lättskött material. Det tål värme och håller sin polerade glans även om den utsätts för hårda slitagepåfrestningar och starka medel.

Granit är mycket väl lämpad för köksmiljön och tål de flesta rengöringsmedel. I en del granitsorter kan det finnas små porer, speciellt i grovkorniga sorter. Detta är inget fel utan hör till granitens natur. Granit är också hårdare sten och är därför mindre känsliga för repor. En mattslipad sten, oavsett material, suger lätt åt sig och bör oljas eller impregneras in för att undvika fettfläckar. Med oljan/impregneringen blir stenens färg en nyans mörkare.


Fläckborttagning

Något universalmedel för fläckborttagning på sten finns inte. Orsakerna till fläckarna varierar, liksom stenen, varför medlet måste anpassas till fläckens art och stensort. Stensortens känslighet för fläckning varierar också. Granit är ett mycket tåligt material och behåller sin glans även om den utsätts för hårda slitagepåfrestningar. Marmor och kalksten är känsligare och där bör man tänka på att en polerad yta slår ifrån sig en del fläckar bättre än andra ytbehandlingar men mattas å andra sidan av vissa ämnen.

I regel ökar svårigheten att avlägsna fläcken med dess ålder. Ju snabbare motåtgärder sätts in, desto större är chansen att resultatet ska bli gott. En vanlig missuppfattning är att sten ska tvättas med syra. Vanligen har dock syran mycket större verkan på stenen än på fläcken. Syror bör alltså om möjligt undvikas.

Bänkskivor, bordsskivor och fönsterbänkar

För rengöring och underhåll av inredningar som bänkskivor, bordsskivor, fönsterbänkar i granit, marmor och kalksten kan man använda vanligt rengöringsmedel som till exempel  grönsåpa. Man ska vara noggrann och undvika alla sura och basiska rengöringsmedel som kan förstöra stenens behandling.

Nylagda bänkskivor i kök och badrum, bordsskivor och fönsterbänkar levereras inoljade och klara. Beroende på användning och slitage bör en slipad sten oljas efter behov igen. Vi rekommenderar att göra detta ett par gånger om året för att behandla och mätta ytan på en ny skiva. Använd parafinolja, stryk ett tunt lager på stenen med en trasa, torka bort överflödig olja och låt det ligga över natten. Torka sedan skivan som vanligt.

Golv och trappor

Även för tvätt av golv är grönsåpa  eller stensåpa att rekommendera. Självklart ska man även här hålla sig från starka, sura eller basiska rengöringsmedel. Golvytor på utsatta platser som tillexempel entréer kan vara en god idé att impregnera för att skydda mot tösalt, som kan tränga in och förstöra stenen. När man lägger på impregnering ska man tänka på att inte överdosera då det uppstår en kladdig, flammig yta.