10 saker alla borde veta  om Silestone bänkskivor.

Köksbänkar av Silestone är tillverkade av ett av de hårdaste mineralerna som finns i jorden, och små mängder av glas eller metallchips som läggs till för att skapa variation, vilket ger vackra bänkskivor.

Hur bra är Silestone?

Silestone är på grund av sin hårdhet reptålig och även motståndskraftig mot att gå sönder eller tappa flisor. Tack vare kvartsens hårdhet är Silestone väldigt tålig mot slag och stötar vilket innebär att du slipper oroa dig för att råka skada din bänkskiva t. ex. vid hantering av hårda köksredskap.

 

Hur mycket värme tål Silestone?

Silestone tål upp till 180 grader. Vi rekommenderar att använda grytunderlägg på både granit och Silestone.

 

Kan man skära direkt på skivan?

Både granit och Silestone är mycket resistenta mot repor och är hårdare material än en stålkniv.

 

Vad är Silestone för material?

Materialet Silestone består av mineraler, vilket ger ett otroligt hårt och motståndskraftigt material. Det är därför en optimal yta för köksbänkar, golv, badrum och väggbeklädnad, som ger minimalt antal fogar. Silestone är skapat för att ge vackra ytor med extraordinära texturer och fantastiska egenskaper.

 

Vad är dyrast granit eller komposit?

Komposit består av 7 olika pris grupper (PG), vissa kostar lite mer och andra är lite billigare än marmor och granit. Se vår sortiment av stenskivor i granit, marmor, kalksten samt komposit.

 

Vilket material på bänkskiva är bäst?

Bäst i test bland naturstenarna blev natursten skivor av kvarts och granit, som båda var i topp när det gällde att stå emot värme, nötning och repor. De klarade också fläckar bra och var hyfsade på att stå emot stötar. I botten hamnade bambuskivorna, som fick dåligt betyg vid samtliga tester utom nötning, där de klarade sig bra.

 

Vilka bänkskivor tål värme?

En granitskiva ska tåla ca 600 grader medan en bänkskiva av komposit tål 130-180 grader. Även om natursten i granit och marmor är ett tåligt material och tål höga temperatur är de känsliga mot värmechocker, så rekommendation är alltid att använda gryt underlägg på granit, kalksten, marmor och kvartskomposit.

 

Vad kostar en bänkskiva i komposit?

Priset är dels beroende på tjocklek, dels vilket material du väljer, då det finns 7 olika prisgrupper att välja på bland kompositen.

Från ca 4 000 kr/m2 till ca 10 000 kr/m2.


Kalkstenskivor från ca 3 500 kr/m2 och uppåt.

Marmorskivor från ca 4 500 kr/m2 och uppåt.

Granitskivor från ca 5 500 kr/m2 och uppåt.

Kompositskivor mellan ca 4 000 – 10 000 kr/m2.

 

Är komposit bra?

Kompositen är mycket tålig mot fläckar och repor. Dess täta yta gör att den är lättare att hålla ren och är mer hygienisk än natursten. Du tar hand om den genom att torka av den med trasa och använda ett rengöringsmedel vid behov.

 

Hur rengör man Silestone?

Vi rekommenderar att man använder Cosentinos Q-Action rengöringsmedel. Har man inte produkten tillhands så är vatten och neutral tvål det bästa alternativet. Skölj sedan ytan med rikligt med vatten och torka av med kökspapper eller kökshandduk i bomull.