Skötselanvisningar för natursten 

Nedan kan ni se skötselråd för äkta marmor och för våra vedugnar, samt ladda ner pdf-filer med information och tips om underhåll av övriga naturstenar och produkter från Obelix Marmor.


Äkta marmor

För att få bästa hållbarhet rekommenderar vi att behandla marmorn ett par gånger i början. Stryk ett tunt lager med tunn och fin olja, exempelvis symaskinsolja. Låt det ligga och gro över natten och torka på morgonen. Denna behandling ger skivan motståndskraft mot spill, samt eventuell flammighet som i vissa fall kan framträda från produktion/packning. 

Marmorn är känslig mot syror, och man ska därför aldrig använda sura rengörningsmedel. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra, kaffe etc. är också skadliga. För daglig rengöring använd en disktrasa som fuktas med vatten. Använd underlägg till alla glas och porslin för att undvika skador. 


Vedugnar

Materialet som används i våra vedugnar kan ta skada vid felaktig skötsel. Därför rekommenderar vi följande:

* Ugnen ska hanteras varsamt vid flytt och montering.

* Första gången ni ska använda er ugn tänder ni endast en liten brasa med låg värme. Detta gör man för att driva ur byggfukten som finns i ugnen. Upprepa detta 3 gånger per dag under 3-4 dagar. Tänk på att luckan alltid ska stå öppen när ni gör detta. Har ugnen stått oanvänd en tid bör denna procedur göras dagen innan ni ska köra igång och använda ugnen på nytt.

* Ugnen ska alltid förvärmas eftersom att ugnen vidgas när temperaturen stiger. Det är viktigt att uppvärmningen inte sker för snabbt. Eldningen bör ske långsamt till en början för att minimera risken för sprickbildning.

* Vi rekommenderar att ugnen står under tak. Annars ska den täckas av en presenning när den inte används.

* Inför vintervilan ska ugnen köras varm och bli helt torr och därefter täckas innan den kommer i kontakt med regn eller fukt. Det är viktigt att det inte finns någon fukt i ugnen om det blir frost. Då finns det risk för frostsprängningar.

* Ugnen kräver underhåll. Sprickor bör lagas efter varje säsong för att fukt inte ska komma in i konstruktionen. Detta gör ni enklast och bäst med reparationskitt för stenugnar.

 

Kunden har ett eget ansvar att underhålla ugnen utifrån ovan information. Leverantören tar inget ansvar vid felanvändning av ugn.